TOM GILBERTS – OLD SCHOOL

 

 “ The quality in terms of clarity, openness and dimensionality of the recording made by recording engineer Dennis Carter is simply stunning… “

Tom Gilberts was voorbestemd om muzikant te worden. Hij was de jongste van drie jongens in een uitzonderlijk muzikaal begaafd gezin. Zijn vader was een multi-instrumentalist, zijn moeder een begaafd pianist en twee oudere broers zijn gitarist en drummer. Zijn grootvader speelde zowat elk strijkinstrument en zijn grootmoeder speelde piano. Zijn oom is een jazzsaxofonist en zijn neven musiceren ook. Hij herinnert zich familiejamsessies met zo’n twintig, gepropt in één kamer. Zijn oudste broer, Dave, begon hem op het gehoor gitaar leren spelen rond de leeftijd van 5. Hij speelt sindsdien nu al meer dan 40 jaar.

Tom is een multi-instrumentalist die gitaar, staande en elektrische bas en cello speelt. Hij speelde met de middelbare schoolband, The Righteous Butterflies in OR-regio, waar hij opgroeide. Hij is klassiek geschoold en speelde tijdens het college in het Corvallis OSU Symphony Orchestra. In de late jaren ‘90 verhuisde hij naar Portland, OR en speelde met The Mavens, Sweet Honey Dijon Jazz Quartet en nam hij op met Nicole Campbell.

Tom schreef en nam zijn eerste album ‘Change in Time’ op 18-jarige leeftijd op. Hij gebruikte dezelfde Yamaha 4-sporencassettestudio om in 1998 een titelloos album op te nemen. In 2018 bracht hij het album ‘Grit’ uit op het label Polymerase Records met Wade Kirtley op B3, Brian Foxworth en Doug Knoyle op drums.

‘Old School’ is Tom Gilberts’ eerste album bij Polymerase Records. Het is een album met twaalf originele nummers. De stemmingen, die heel uiteenlopend zijn, zorgen voor uiteenlopende genres blues, roots en rock. Tom wordt begeleid door drummer Brian Foxworth & bassist Dave Captein, beiden zijn al opgenomen in de Oregon Music Hall of Fame. Producer Terry Robb, die zelf een knap bluesgitarist is, zet zwaar zijn onuitwisbaar stempel op de productie. De kwaliteit van de opnames in termen van duidelijkheid, zuiverheid en dimensionaliteit van de opnames gemaakt door opnametechnicus Dennis Carter is gewoonweg verbluffend.

De eerste noten van de openingstrack ““Lady” Luck’ zetten je even op het spoor van Stevie Ray Vaughan, maar al snel blijkt dat deze slow blues een stuk minder heftig klinkt dan het werk van genoemde. Er volgt dan “Zoot Suit Shuffle”, een korte, vlotte instrumentale swingende shuffle, “Ass, Gas or Grass”, een groovy nummer met funky ondertoon en dat verrassend met fraai slide gitaar wordt ingekleurd. Op het album staan drie gevoelige (instrumentale) bluesy ballades. “Sun Vibe” is de eerste, “The North Fork” en “Brown’s Camp” volgen daarna. Ook akoestisch -zoals op “Dark Clouds”- staat Gilberts zijn man. Het nummer kent een jazzy vibe versterkt door de invulling van de baspartijen op staande bas. Na de Texas shuffle ”You Missed Me” volgt het rustig voortkabbelende “Nighttime” en de afsluiter. Voor “The Fuzz” gaan de sluizen op dit erg gevarieerd album nog eenmaal open.

Tom Gilberts levert met ‘Old School’ het bewijs dat zoveel kan gezegd worden zonder woorden. Als hierbij ook de diepte en de sterkte van de nummers niet verloren gaat, dan is dit enkel weggelegd voor echt begaafden. Op ‘Old School’ proef je de passie en obsessie van een enthousiast muziekliefhebber. 

“ On Tom Gilberts’ ‘Old School’, you can taste the passion and obsession of an enthusiastic music lover who can fascinate you without words… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Release: 17/04/2020

 

Album track list:
01. “Lady” Luck - 02 Zoot Suit Shuffle - 03 Ass, Gas or Grass - 04 Sun Vibe - 05 Old School - 06 Dark Clouds - 07 My Paper Bag - 08 The North Fork - 09 You Missed Me - 10 Brown’s Camp - 11 Nighttime - 12 The Fuzz / Words/music © 2020 by: Tom Gerits, or as [noted] - Produced by: Terry Robb

Album line-up:
Tom Gerits: vocs, guitar / Brian Foxworth: drums / Dave Captein: bass

Discography Tom Gilberts:
Old School [2020] | Grit [2018] | Tom Gilberts [1998] | Change in Time [19xx] | 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Polymerase Records
Info: Frank Roszak Promotions

video